Stránky

neděle 4. října 2015

Pro psa nebo pod psa?!

Jsem čoklař. Tím se nijak netajím. A sem tam se tady objeví nějaká fotka ;) Ale moc víc to na blogu neřeším, i když bych možná měla.

Určitě má hodně čtenářů (pokud ještě nějaké mám) a stejně tak i blogerek nějaké zvíře. A jak každý řeší svůj životní styl, možná by měl řešit i ten svého mazlíčka? Protože sežrat na večeři kýbl salátu a psovi jen nasypat "no name" bobky, není úplně fér.

Asi začnu tím, co se krmí u nás ;) A přinesu důkaz místo slibů = fotku. Mrazák je skoro sežraný, ale něco málo ještě vylovím!

Bublina je tam, kde je jídlo

Anýzek pochopitelně hlídá, aby černá nic nevzala


Takže na fotce vidíte dvoje granule v malém balení, mražené maso, konzerva Grand, sušené pamlsky, lososový olej, Geloren jako kloubní výživa. Pak psi mají ještě sušenou zeleninu a pár doplňků.

Granule nekrmíme, ale odměňujeme s nimi. Tak jednou za 3 měsíce se stane, že vybílíme mrazák do sucha a čůzy dostanou granule nebo konzervu. Konzervu mám doma vždycky alespoň jednu. Vliv na zažívání to nemá žádný, když běžně žerou syrové :)

Proč to píšu? Občas mě bolí, když vidím, co mí přátelé a kamarádi kupují. Většinou to bývají z reklam známé značky, které jsou jen předraženým obilím v krásném obalu. A věřte, že kdybyste koupili metrák obilí, udělá to stejnou službu za míň peněz. Krom toho zrovna slavná Purina má za sebou dostatek skandálů (jeden z nedávných se týkal krmiva Beneful v USA, které zabíjelo).

Jak tedy vybírat dogbroty pro svého miláčka? Jednoduše. Selským rozumem! Na prvních místech ve složení granulovaných krmiv hledejte maso a masové moučky! Vybírejte raději bezobilné receptury a začínejte malými nebo vzorkovými baleními.
Já se přimlouvám za moc dobré české výrobce Brit a Fitmin (patří Španělům, ale výroba je v ČR). Sama kupuji Carnilove



U konzerv a kapsiček buďte nekompromisní! Konzerva by měla být jen maso a pokud tedy něco jiného, tak jedině zelenina (ovoce nebo pár bylinek). Všechno ostatní jsou vyhozené peníze. Opět máme v ČR výrobce - Sokol Falco a jejich superprémiové konzervy MAX nebo Jeseničan s konzervami Grand superprémium.



A pokud chcete potěšit opuštěné psy, vybírejte stejně kvalitní krmiva, jako by to byli vaši psi. Nekvalitní strava se odráží na zdravotním stavu. A opuštění psi i kočky si zaslouží něco dobrého do bříška ;)

A čím krmíte vy? Sledujete složení krmiva pro své miláčky?

PS: Informace jsou strohé a opravdu se jedná jen o základní poučku ;) Více informací si dohledejte na internetu pod hesly "jak vybrat granule" nebo u syrového masa hledejte "BARF".

25 komentářů:

  1. Take jsem si rikala, ze na blog zaradim nejakou "beauty" sekci o psich vecech... Ja jsem hodne premyslela o syrovem, ale zatim jsem nebyla schopna si o tom neco poradnyho nacist. Ja nasi svince maso varim, vetsinou cely kure a oberu obcas hovezi nebo vnitrnosti a ryzi...plus granule, kupuju holistickou znacku artemis a na odmeny platinumky, ty ji strasne chutnaji. Kupuju ji teda normalne cloveci maso, protoze u desetikilovyho psa to na rozpoctu nijak necejtim ;))

    OdpovědětVymazat
  2. Take jsem si rikala, ze na blog zaradim nejakou "beauty" sekci o psich vecech... Ja jsem hodne premyslela o syrovem, ale zatim jsem nebyla schopna si o tom neco poradnyho nacist. Ja nasi svince maso varim, vetsinou cely kure a oberu obcas hovezi nebo vnitrnosti a ryzi...plus granule, kupuju holistickou znacku artemis a na odmeny platinumky, ty ji strasne chutnaji. Kupuju ji teda normalne cloveci maso, protoze u desetikilovyho psa to na rozpoctu nijak necejtim ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Udělej jen sekci Evelína <3 Myslím, že dost čtenářek potěšíš ;) A na syrovém to není žádná věda. Na začátku jsem byla vyplašená, hezky vážila a dávala doplňky a teď jedeme v takovém minimalistickém režimu :D

      Vymazat
  3. Ach jo, a teď si tu spousta lidí přečte, že granule, který mají na prvním místě masovou moučku jsou dobrý. Bohužel ne, pokud chcete krmit dobrýma granulema, tak na prvním místě musí být MASO! Carnilove i Brit je předražená hrůza. Teda je to samozřejmě lepší než třeba Pedigree, ale pořád je to špatně... Za tu cenu se dají sehnat mnohem mnohem mnohem kvalitnější granule.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Masové moučky se vyrábí z mletého masa za vysokého tlaku odstraněním většiny vody. Na jednodruhových masových moučkách není nic špatného. Pokud je ve složení uvedeno čerstvé maso, které obsahuje 70-80% vody, pak je jeho výsledné množství v granulích výrazně nižší a je potřeba s tím počítat.
      Složení Carnilove mi přijde v pořádku, obsahuje dehydrované maso a zbylé řady značky Brit nedoporučuji. Ale klidně můžeš vypíchnout, co je ve složení níže špatně.
      Složení: dehydrovaná kachna (30%), dehydrovaný bažant (22%), žlutý hrách (20%), kuřecí tuk (chráněno tokoferoly 8%), kachní maso (5%), kachní játra (3%), jablka (3%), tapiokový škrob (3%), lososový olej (2%), mrkev (1%), lněné semínko (1%), cizrna (1%), hydrolyzované skořápky korýšů (zdroj glukosaminu, 0,026%), extrakt z chrupavek (zdroj chondroitinu, 0,016%), pivovarské kvasnice (zdroj mannan-oligosacharidů, 0,015%), kořen z čekanky (zdroj frukto-oligosacharidů, 0,01%), juka schidigera (0,01%), mořská řasa (0,01%), psyllium (0,01%), tymián (0,01%), rozmarýn (0,01%), oregano (0,01%), brusinky (0,0008%), borůvky (0,0008%), maliny (0,0008%)

      Poslední věta už je jen nicneříkající výkřik, protože nic nedoporučuješ. Takže klidně napiš, jaká krmiva se ti pozdávají :)

      Vymazat
    2. Tak kdyby se masová moučka vyráběla opravdu jen z mletého masa, tak pak by to byla krása. Bohužel je v ní mnoho dalších věcí jako je kůže, kosti, kopyta atd. Tak je pak otázka, kolik je v té moučce opravdu masa a kolik těhle "zbytků". Proto já radši kupuju granule ve kterých je čerstvé a sušené maso.

      Jinak k tomu mému "nicneříkajícímu výkřiku" :-) Za kvalitní značky považuju Acanu (některé řady), Barking Heads, N&D, Essentials, Marp, Orijen nebo třeba Calibru.

      Vymazat
    3. Proto je ve složení konkrétní masová moučka a ne jen moučka. Je v tom rozdíl a výrobce uvádí, jestli používá moučku (to je cokoliv) nebo jednodruhovou masovou moučku a uvede jakou, pokud se má čím pochlubit. A protože dost lidí se o složení zajímá, dost výrobců se chlubí.
      Takže nevyvolávat hysterii, když napíšu "masové moučky" v množném čísle ;) Proto i na konci příspěvku doporučuji si dohledat informace. Tohle má být k zamyšlení pro majitele, jestli krmí dobře. A kdo kupuje kvalitní granule, tak už ví, na co koukat a tohle je pro něj úplně zbytečný článek :)
      Já granule stejně neberu jako nejlepší způsob krmení, ale když už to musí být, tak ať to není jen obarvené obilí.

      K uvedeným značkám, tyhle běžně doporučuji, ale nevidím důvod, proč nepodpořit českého výrobce. Řada Carnilove se k nim bez problémů řadí. Naopak Calibra mezi nimi vychází asi, co se složení týče, nejhůř.
      Třeba N&D jsem zkoušela, ale strašně mi smrděly! A protože při odměňování na každou granuli sáhnu, tak se mi rychle zprotivily. Ale asi je někdy zase koupím pro zpestření :)

      Vymazat
    4. Promiňte, ale musím se zapojit Em_ma? Calibru? Calibru ty považuješ za kvalitní značku? .. Nechci rýpat nebo tak, naopak, ale podívej se na stránku www.psikrmivoradce.cz kde testují různá krmiva a Calibra k dobrým rozhodně nepatří, naopak jak píše Borůvka - Carnilove ano, není v něm žádná špatná surovina ani přidané nežádoucí látky. My krmíme naše holky značkou Taste of the wild a jsme spokojení, není to 100% nejlepší kvůli obsahu hrachové bílkoviny, soli a síranu měďnatému, ale je to jedno z kvalitních krmiv na našem trhu. Určitě se vyplatí podívat se na tu stránku, krmiva jsou tam rozebrána do detailů - složení. Roky jsme vlčáka krmili Calibrou a má opravdu problémy se zažíváním kvůli stravě. Naštěstí se přítelův otec nechal přemluvit a kupuje Brit, což taky není žádná hitparáda, ale lepší než Calibra. :) Syrovou stravu jsem nikdy nezvažovala, máme zatím 4 měs. štěňata, ale určitě to není špatná volba, rodiče našich mimin tak jsou krmeni.
      Hezký den holky :)

      Vymazat
    5. Díky za příspěvek, Nicky. Já jsem o syrovém přemýšlela už dřív, ale zkusili jsme to až s Bublinou a je to vcelku v pohodě. Ale zas než špatně krmit syrovým, tak raději dávat granule ;) A jak to bývá u všeho, všechno má svá pro i proti (granule i maso).

      Vymazat
    6. Nicky, mohla bys mi prosím říct, kde na té stránce jsou testována krmiva? Protože jestli za testování považuješ, že tam napíšou složení a pod to uvedou "soudě podle samostatných složek... je krmivo takový a makový", tak to mi fakt jako test nepřijde. Dát třeba Brit Care hodnocení 4/5, když na balení ani není vůbec napsáno, jaký podíl masa v něm je...

      A jinak ano, když beru poměr cena/výkon, tak mi Calibra přijde jedna z těch kvalitnějších značek. Ne každý si může dovolit kupovat granule za 1500 na měsíc (pokud má většího psa). Neříkám, že je to super značka a některý jsou výrazně lepší, ale pak se to samozřejmě odráží na ceně.

      A nemám ráda škatulkování typu krmila jsem psa Calibrou, teď má zažívací problémy a tím pádem je Calibra hnus a všichni dopadnou stejně... Jak píše Labradoora, spousta psů prospívá i na levnějších granulích. Spíš je to o tom jaké zažívání daný pes má. Někoho byste mohli krmit štěrkem a nic by mu to neudělalo a někomu byste dávali to nejlepší a stejně by měl problémy se zažíváním :-)

      Vymazat
    7. @Em_ma: Jo, Calibra jednu dobu patřila mezi hodně kvalitní. Špatná není, ale mezi superprémiovky už pro mě nepatří. Nicméně poměr výkon/cena je tady možná nejlepší (pytel se dá koupit i za 800-900kč).

      Pes určitě může dlouhodobě "prospívat" i na horších nebo nekvalitních krmivech. Člověk taky zvládne žít na rohlíku a vodě. Ale z dlouhodobého hlediska to má často negativní vliv na zdraví (potažmo délku života). U levného marketového krmiva není žádné pozitivum, krom ceny ;)

      Jinak budu ráda, pokud budeme dále diskutovat v tomhle klidném stylu @)->--

      Vymazat
    8. Tak já se tu hádat nechci, ani jsem to vůbec za nějaké hádání nepovažovala :-) Každý máme vlastní názor, ráda si poslechnu názory jiných a klidně se nechám i poučit a přesvědčit, ale musí ten člověk mít nějaké argumenty.

      Já teď krmím jehněčí Calibrou a nemůžu si stěžovat. Samozřejmě bych ráda přešla na něco ještě lepšího, ale holt teď nejsem v situaci, abych mohla kupovat pytel za 1400, který vydrží sotva měsíc. A upřímně se mi ta cena i dost příčí. Navíc dost značek má tak vysokou denní dávku, že by ten pytel nevydržel ani měsíc... A v té Calibře vím, že je maso. Moučka ve mně holt nebude nikdy vzbuzovat důvěru, pokud si někde nepřečtu test na dané krmivo ve kterém bude napsáno, že je v něm opravdu masová moučka a nic jiného. Což se podle složení na pytli zjistit nedá.

      Jinak BARF je skvělá věc, ale musí k tomu mít člověk prostředky (především velký mrazák). Pak je ten pes určitě nejspokojenější :-)

      Vymazat
    9. Taky to nemám za hádání ;) Zatím je to vcelku sympatická diskuze.
      Tak záleží na tom, kolik kg psa krmíš. U nás je to celkem 20kg psí váhy a denně zkrmím cca 0,5kg masa. Mrazák mám maličký (2 přihrádky), protože velký nemám kam dát. Nespornou výhodou je, že to často vychází lépe než granule a vidíš, co krmíš. Nevýhodou je, že je to pracnější, zabírá to více místa a musíš o tom trochu více přemýšlet. Ale k BARFu nikoho nepřesvědčuju, to musí chtít člověk sám a musí to mít srovnané v sobě.

      A ono můžeš i stávající granule občas přilepšit masem, jogurtem, cottage sýrem, vývarem a podobně. Chuťově to pro psa je určitě zajímavější a pro páníka to není ani finančně náročné, ani tolik pracné. Moc hezky o tom psal MVDr.Štourač.

      Vymazat
    10. Krmím 30 kilového chrta :-) Nad BARFem jsem uvažovala, ale nějak na to nemám žaludek, čas ani prostor. Ty 2 přihrádky v mrazáku mám taky, bohužel se o ně dělím s dalšíma lidma a asi by nebyli nadšení, kdyby všude bylo jen maso a navíc ne pro ně :-)

      Jinak já jí samozřejmě čas od času něčím přilepším, ale chrti mají všeobecně poměrně citlivé zažívání, takže pestrá strava je pro ně často spíš na škodu.

      Vymazat
  4. Já bych si skoro i tipla, co tě k napsání tohohle článku zrovna dnes vyprovokovalo ;-) Pár let zpátky jsem toho o stravě zvířat moc nevěděla, bych si nafackovala, když si vzpomenu, jak kočky dostávaly kravské mléko s nadrobeným rohlíkem :-(( O to víc se to snažím napravit v poslední době, i když je fakt, že s mamkou ještě pořád za kvalitní stravu pro Samínka a Mínu bojuju. Naštěstí v poslední době spíš vyhrávám a výběr granulí je na mě. Teď ještě naučit ji na syrové maso, ona má tendenci jim všechno vařit, ale to oni moc nechtějí a mamina je pak samozřejmě naštvaná. Syrové jim nosím hlavně já a to milují. Jsem ráda za tenhle článek, víc takových, ať se otevřou oči co nejvíc lidem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kočky jsou na výživu náročnější a jsem ráda, že se i žádnou nemusím starat ;) Rozhodně kočičí strava (syrová) člověka nezruinuje, pokud nemá na krku útulek. Černá má na den cca pořádnou kuřecí čtvrtku! Ale zas je vděčný strávník, takže zbaští fakt všechno, co po ní hodím :D

      No, ono mě už dřív vyprovokovala Petra LH, když dělala reklamu na itesco a tam nakoupila haldy kapsiček Felix. To pak nevím, jestli ten člověk má to zvíře rád nebo ne.

      Vymazat
    2. Baru, já si třeba myslím, že dělám pro svoje kočky první poslední, dala bych za ně poslední korunu a přitom jim Felix sem tam dávám taky. Kocour byl na něj navyklý od malička od chovatelky (zároveň na Royal canin granule), takže přeorientovat ho na něco lepšího není tak snadné, kočka, když něco nechce sežrat, tak to prostě nesežere, radši vyhladoví. A kočičku jsem si vzala z útulku v osmi měsících a ta byla krmená bůh ví čím, do dneška nám jde i třeba po buchtách, vločkách, prostě lidském jídle, které kocoura nechává absolutně chladným. Takže jsem metodou pokusů dospěla ke granulým i konzervám, které mají průsečík v tom aby byly co nejkvalitnější, ale zároveň aby mi to žrali. Na BARF můžu rovnou zapomenout, ikdyž se jim syrové maso snažím dávat, ale je to pro ně spíš "pamlsek" než aby mi toho snědli víc. Tím chci říct, že to není tak jednoduché a taky nerada vidím krmení nejlevnějším marketovým krmením, ale každá kočka je jiná a třeba po těch nejvíc masových granulích měli průjem a ještě jim moc nejeli.. No, už se v tom zamotávám, ale snad je jasné, co tím chci říct.

      Vymazat
    3. Tak já nechci nikde říkat, že je to jednoduché! Ale že je potřeba se nad tím zamyslet. Jsem fakt ráda, že nemám kočku, protože by mě asi štvala její vybíravost. A jsem taky ráda, že mám i vcelku normální psy, kteří sežerou vše, co jim podám. Kdybych měla psa, co čumí na celou 40g rybku nebo si s ní háže po místnosti, tak by mě asi šlehlo :D A to i ten shit-chcu 7kg si dá lososí hlavu vcelku. Mám štěstí, nežene ;) Ale začátky s shit-chcu bylo náročné, hodně žrádla jsem vyhodila a nějaké jsem musela tepelně opracovat, aby to vůbec vzala do huby.
      Tady je snaha poukázat na to, že není všechno zlato, co se třpytí. A že kvalita stravy má vliv na kvalitu života/zdraví. Pokud odstartuju život štěněte/kotěte obarveným, ochucený, osoleným a patřičně zakonzervovaných krmivem, můžu očekávat problémy. Takže nemám žádný problém s tím, že si kočka chce dát vločky (obilí). Klidně bych jí míchala vařené maso se spařenýma vločkama, kdyby to tak potřebovala. Je to pro mě přijatelné, narozdíl od nekvalitního komerčního krmiva. A přechod na kvalitnější granule musí být taky pozvolný, protože to zažívání je dlouhodobě na něco zvyklé a s jinou stravou se nedokáže rychle vypořádat.

      Ten článek má být k zamyšlení. Nekritizuju nikoho konkrétně, i když si to tak někteří přebrali, kritizuju v podstatě nabídku a často neochotu lidí si něco nastudovat. Každý ten organismus je jiný a i já musím krmit své feny s ohledem na jejich zažívání (jedna je od 3m na syrovém, druhá až od 6. roku a krmná dávka je pro každou malinko jiná).

      Prostě pořád věříme tomu, že když v reklamě říkají, že má hezkou srst, čistí mu to zuby a kaká pěkná hovínka, tak že je to super a pravda. A ono není.

      Vymazat
  5. Add opuštění pejsci a nákup jídla - včera jsem dávala fotku nákupu žrádla pro útulek Azyl Pes Krásný les, což evidentně víš Slečna u stánku striktně nadiktovala 3 značky žrádla, které vyžadují, protože jsou na ně psi zvyklí - Friskies, Pedigree a Whiskas. Takže jsem nakoupila to, co bych svému psovi nikdy nedala, ale zároveň to, co se po mě chtělo. Říkejme tomu nutné zlo. Veterinární diety a speciální žrádlo kupují z toho, co vydělají na prodeji reklamních předmětů, na to jsem se konkrétně zeptala, zajímalo mě, čím krmí marody.
    Pokud máš nějaký názor k mojí fotce, můžeš ho klidně napsat k ní. Děkuju.
    ( btw. Ráchel jsem krmila Acanou a nyní je dlouhodobě na vete dietě, stářím už jí nefunguje zažívání tak, jak by mělo. To jen kdyby se chystalo další rejpnutí ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A myslím, že pro tebe, jakožto odborníka na výživu psů, musí být zřejmé, že pokud dáš psovi zvyklému na Pedigree kvalitní granule, tak mu rozhodně pomůžeš. Ovšem v momentě, kdy kvalitní granule dojdou, protože pro běžnou veřejnost s chutí pomoci je finančně dostupnějším sponzorským darem právě Pedigree, a pes se ke granulím nižší třídy bude muset vrátit, tam teprve nastane problém. A věř mi, že za ty roky strávené víkend co víkend v útulku, vím, že oni si prostě vybírat nemůžou a jsou rádi i za to Pedigree. Nejsem zastáncem ekonomické řady krmení, rozhodně nemám v úmyslu jí tady propagovat, protože je to prostě blaf, ale napsat, že radši kvalita než nic, je nejlepší cesta, jak ty malé soukromé útulky dohnat k uzavření. A znám spoustu lidí, kteří mají své psy na takových granulích a přestože jsem si jistá, že kvalitnější by rozhodně snesli, tak i na těchto normálně prospívají a krmením jimi nepovažuju za týrání.
      A ještě by mě zajímalo, Báro, co pro pejsky z útulku děláš ty. Díky.

      Vymazat
  6. Holky, prosím vás, nechte se navzájem žít! Ať si každý krmí zvěř čím chce, na konci je to každého boj a jeho svědomí... Už se normálně bojím cokoliv otevřít, číst nebo sledovat. Začne to nevinně a skončí to osočováním a hádkami. Je tohleto fakt nutný? Vždyť to je hnus! Chce to nohy hore a hlavu do kýble s ledem! ;o) Žrádlu zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však tady už to nikdo nečte! :D A myslím, že žít nechávám ;) Je to cajk, nevidím problém.

      Vymazat
  7. Ahoj, my mame boxera Valibuka, 35 kg a krmime Taste of Wilde.Zacinali jsme na Britkach, pak Calibra, no pak jsme v tom trochu lezelu a studovali a jsme u ToW. Nej jsou Originky, ale to je raketa a s tim nasim nenazrancem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Valibuk! Nene :D <3 Boxeři jsou super, mám pro všechny "placatky" slabost. ToW jsou hodně oblíbené, ale já jsem je nezkoušela. Zatím jsem je nepotkala, když jsem potřebovala granule ;)

      Vymazat
  8. Dneska večer jsem zrovna porcovala několikakilovej nášup, kterej jsem Loretě donesla z masny. Odpověď je tedy jasná, já jsem fanda barfu. A Lory taky, přijde mi, že furt chce žrát! :D

    OdpovědětVymazat